Υπουργός Παιδείας

Ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου μόλις πληροφορήθηκε το δυστύχημα ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και στη συνέχεια αναχώρησε για τον τόπο του δυστυχήματος. Στο χώρο της τραγωδίας πήγαν ο υφυπουργός Παιδείας Ν. Γκεσούλης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Ι. Καρατζιώτης, ο νομάρχης Λάρισας Λουκάς Κατσαρός, ο δήμαρχος Λαρισαίων Κ. Τζανακούλης, οι οποίοι δήλωσαν σοκαρισμένοι για το δυστύχημα. Στη συνέχεια, κατεύθυνθηκαν στο νοσοκομείο της Λάρισας, όπου με εντολή του υπουργού Υγείας Κώστα Στεφανή, μετέβη και ο γ.γ. του υπουργείου Χαράλαμπος Σοφιανός.

 

Ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε δήλωσή του, τονίζει: «Πρόκειται περί τραγωδίας. Οποια και να είναι τα αίτια - που θα ερευνηθούν - το τραγικό γεγονός παραμένει. Εκφράζω την οδύνη και τη συμπόνοια μου, όπως όλος ο ελληνικός λαός, για τον άδικο χαμό τόσων νέων παιδιών, καθώς και την αμέριστη συμπαράστασή μου, προς τις οικογένειες όλων των θυμάτων».

 

Ο πρόεδρος της ΝΔ

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, σε δήλωσή του, επισημαίνει: «Εκφράζω την οδύνη μου για την ανείπωτη αυτή τραγωδία και τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων. Τούτη την ώρα του πόνου, εκείνο που προέχει είναι η παροχή βοήθειας στους τραυματίες και η συμπαράστασή μας σε όλες τις οικογένειες που θρηνούν αγαπημένα τους πρόσωπα ή αγωνιούν για την τύχη τους».

 

ΣΥΝ

Τη βαθύτατη οδύνη και θλίψη του εκφράζει ο Συνασπισμός για το πολύνεκρο δυστύχημα, όπως επίσης τα συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των μικρών μαθητών και των άλλων θυμάτων. Η ελάχιστη υποχρέωση της πολιτείας και των αρμόδιων φορέων είναι η άμεση αναζήτηση και απόδοση ευθυνών για το συγκεκριμένο δυστύχημα, όπως, επίσης, και η εκ βάθρων ανασυγκρότηση της πολιτικής για την πρόληψη οδικών ατυχημάτων, ιδιαίτερα στις εθνικές οδούς.

 

Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, σε δήλωσή του, έξεφρασε «τη θλίψη και την οδύνη» του για τον άδικο χαμό των μαθητών, ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

 

Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

«Αυτή η ώρα δεν προσφέρεται για εκτίμηση και επιμερισμό ευθυνών. Αυτή την ώρα αισθάνομαι το χρέος να διαβεβαιώσω το λαό μας ότι προσεύχομαι μαζί με όλο τον ιερό κλήρο να ενισχύσει ο Θεός γονείς και εκπαιδευτικούς που αισθάνθηκαν την πίκρα της τραγωδίας, αλλά και τα ίδια τα επιζήσαντα παιδιά στην άρση του Σταυρού των, να πάρει δε στην αγκαλιά Του τις ψυχές των θυμάτων, που ο πρόωρος και άδικος θάνατός των επιτείνει την ανείπωτη θλίψη μου», τονίζει σε δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

larissaonline.gr
Δευτέρα 14 Απρ 2003

 


 

Μήνυμα Βαρθολομαίου

Την οδύνη της μητέρας Εκκλησίας και του ιδίου προσωπικώς για την τραγική απώλεια των μαθητών, εκφράζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τηλεγράφημα του προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Πέτρο Ευθυμίου. "Συμμετέχομεν εξ όλης ψυχής εις τον πόνον υμετέρας αγαπητής Ιερότητος, οικείων, διδασκάλων και συμμαθητών θυμάτων, προσευχόμεθα υπέρ ζώντων και τεθνεώτων", καταλήγει ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο τηλεγράφημα του.

e-go.gr
14-04-2003

 


 

Πατήρ Δημήτριος, Ιερέας του Μακροχωρίου

Τούτη την τραγωδία όμως δεν θα την αντέξουμε ... Μας κατέστρεψε το χιόνι και ο πάγος πριν λίγες μέρες τη σοδειά μας, τούτη την τραγωδία όμως δεν θα την αντέξουμε. Στα λόγια του παπα-Δημήτρη, ιερέα του Μακροχωρίου, συμπυκνώνεται η τραγωδία των τριών χωριών της Ημαθίας (Μακροχώρι, Νικομήδεια, Διαβατό), οι κάτοικοι των οποίων θρηνούν τον άδικο θάνατο τόσων βλασταριών τους.

Flash.gr
14/4/2003

 


 

ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο Αποστόλου Παύλου η εκδήλωση που οργανώθηκε εις μνήμη των 21 αδικοχαμένων παιδιών, στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης, με Ολυμπιονίκες, Έλληνες πρωταθλητές και διεθνείς βετεράνους ποδοσφαιριστές, παρέστησαν και μίλησαν ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Παρέστησαν επίσης, βουλευτές του Νομού Μόσχος Γικόνογλου και Ηλίας Φωτιάδης, ο Νομάρχης Ημαθίας Σπάρτσης και Δήμαρχοι του Νομού, καθώς και συγγενείς και συμμαθητές των παιδιών που σκοτώθηκαν.

Ο κ.Λιάνης παρουσίασε τα έργα που θα γίνουν στην περιοχή και είναι για το δήμο Αγίου Παύλου: ολοκλήρωση του αθλητικού κέντρου που θα περιλαμβάνει γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ και τένις. Δρόμους τζόγκινγκ, αποδυτήρια αθλητών, αναψυκτήριο και κυλικείο, διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, αντικατάσταση του συνθετικού χλοοτάπητα στο υπάρχον γήπεδο 5x5 και ηλεκτροφωτισμό για νυχτερινή χρήση του αθλητικού κέντρου. Για τις εργασίες αυτές θα δοθεί στο δήμο επιταγή 400.000 ευρώ, ενώ η όποια πρόσθετη δαπάνη που θα απαιτηθεί για το κλειστό γυμναστήριο θα καλυφθεί από το πρόγραμμα «Αθήνα 2004».

Επίσης θα δοθεί οικονομική ενίσχυση στο δήμο ύψους 138.215 ευρώ για αναβάθμιση και εξοπλισμό του αθλητικού και πολιτιστικού κέντρου Νέας Νικομήδειας, ενώ στο δήμο Αντιγονιδών θα κατασκευαστούν γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ και τένις. Για το σκοπό αυτό θα δοθεί επιταγή 206.000 ευρώ.

Περαιτέρω, ο υφυπουργός Αθλητισμού παρουσίασε τη μακέτα του μνημείου που θα φιλοτεχνήσει ο Παύλος Ζωγράφος. Πρόκειται για δύο φτερούγες που το ύψος και το άνοιγμα το φτερών θα έχουν ύψος 2,8 μέτρα. Το μνημείο θα φωτιστεί και στο πίσω μέρος του θα υπάρχει μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των παιδιών.

«Σκεφτόμασταν όλο αυτό τον καιρό τι είναι αυτό που μπορεί να ζυγίσει τη μεγάλη απώλεια. Τίποτα. Τίποτα δεν βρήκαμε, που να μπορεί να φέρει, έστω και για ένα δευτερόλεπτο, τη γαλήνη σε αυτή τη συμφορά. Και κάποια στιγμή οι ίδιοι οι αθλητές, μόνοι τους, αποφάσισαν ότι το πιο απλό είναι και το πιο καλό. Να έρθουν εδώ και να σταθούν δίπλα στις μάνες και τους πατεράδες», επεσήμανε ο κ. Λιάνης.

«Δεν υπάρχει πιο αφόρητη κατάσταση από την ανατροπή της φυσικής σειράς των πραγμάτων. Και η φυσική σειρά των πραγμάτων ανατρέπεται όταν ο γονιός καλείται να θάψει το παιδί του», ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι «εμείς εδώ δεν ήρθαμε για να εξισορροπήσουμε τα πράγματα, ούτε για να απαλύνουμε τον πόνο, αλλά για να κάνουμε μια χειρονομία ανθρώπινη, χωρίς καμία πολιτική σημασία και να δείξουμε στο τραυματισμένο Μακροχώρι πως τους θυμόμαστε και τους σκεφτόμαστε».

Από την πλευρά του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι «τα λόγια και οι όποιες δικές μας πράξεις δεν μπορούν να απαλύνουν τον πόνο για την απώλεια των 21 παιδιών, αλλά οφείλουμε σαν κοινωνία να δείξουμε εμπράκτως την αλληλεγγύη μας στις οικογένειες και την τοπική κοινωνία».

Ο Δήμαρχος Αποστόλου Παύλου καλωσόρισε την πρωτοβουλία της Πολιτείας για αθλητικές παρεμβάσεις στην περιοχή, τονίζοντας ότι «τα έργα αυτά δεν θα επιτρέψουν να χαθεί από τη σκέψη σας ο άδικος χαμός των παιδιών αυτών».

Εκπροσωπώντας τους γονείς των θυμάτων, ο Αναστάσιος Θαλαλαίος, επέδωσε στους υπουργούς υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, στο οποίο αναγράφεται λεπτομερώς η οικογενειακή κατάσταση της κάθε οικογένειας των 21 παιδιών που χάθηκαν.

Στην τελετή παρευρέθησαν οι Ολυμπιονίκες Βούλα Πατουλίδου, Κάχι Καχιασβίλι, Κώστας Κεντέρης, Κατερίνα Θάνου, Εύα Χριστοδούλου (ανσάμπλ), Άννα Πολάτου (ανσάμπλ), Ειρήνη Αϊνδιλή (ανσάμπλ), οι Παραολυμπιονίκες, Σίμος Παλτσανιτίδης (Πρόεδρος Συλλόγου Παραολυμπιονικών), Κωνσταντίνος Γασπαρίδης, οι προπονητές Γιάννης Ιωαννίδης, Ντούσαν Μπάγιεβιτς, Χρήστος Τζέκος, Στέλιος Μανωλάς, καθώς και οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές Δομάζος, Παπαϊωάννου, Λουκανίδης, Χρηστίδης, Μαύρος, Αϊδινίου, Αποσπόρης, Φυλακούρης, Παπαγεωργίου, Στυλιανόπουλος, Βλάχος, Κωφίδης, Κολιτσιδάκης, Καραφέσκος, Γκουλής, Βουτυρίτσας, Γατόπουλος, Σεμερτζίδης, Τολούδης, Συρίγος, Λυκουρίνος.

Ακολούθησε, σε αίθουσα του σχολείου του Μακροχωρίου, συνάντηση του Υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου και του Υφυπουργού Γιώργου Λιάνη, καθώς και των άλλων επισήμων, με τους γονείς των παιδιών, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Το βράδυ θα γίνει ποδοσφαιρικός αγώνας, μεταξύ παλαιμάχων διεθνών ποδοσφαιριστών και τη μεικτή Βέροιας Μακροχωρίου (για τη βραδινή εκδήλωση θα εκδοθεί αύριο δελτίο τύπου).

mpa.gr
28 Ιουνίου 2003

 

Κεντρική ΣελίδαΜήνυμα ΔημάρχωνΜήνυμα Νομάρχη
Δημοσιεύσεις Η πολιτεία Ποιήματα - Επιστολές
Οι καθηγητές Οι συμμαθητέςΟι τραυματίες
Για τους γονείς ΕθελοντέςΑνάψτε ένα κερί
Δείτε τις ευχές Μία προσευχήΕκδηλώσεις
Επικοινωνία

Στείλτε ένα email σε φίλο σας για αυτήν την σελίδα


  News in English


Σχεδιασμός και Ανάπτυξη: Σάκης Πολύζος
Καλλιτεχνική επιμέλεια, κείμενα: Ιφιγένεια Καλφοπούλου