Απόφαση Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

Οι κηδείες των 21 αδικοχαμένων παιδιών έγιναν δημοσία δαπάνη καθώς τα έξοδα ανέλαβε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο δήμος του Αποστόλου Παύλου θρηνεί 15 παιδιά εκ των οποίων 11 από το δημοτικό διαμέρισμα Μακροχωρίου, 1 από το Διαβατό, 2 από τη Νικομήδια και 1 από την Κουλούρα. Ο δήμος Αντιγονιδών θρηνεί 6 παιδιά εκ των οποίων 2 παιδιά από το δημοτικό διαμέρισμα Σταυρού. 3 από τα Καβάσιλα και 1 από το δημοτικό διαμέρισμα Ξεχασμένη.

Flash.gr
14/4/2003

 


 

Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας έστειλε τη Δευτέρα εγκύκλιο σε όλα τα σχολεία της χώρας, ζητώντας να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή την Δευτέρα και την Τρίτη, συμμετέχοντας στο πένθος των οικογενειών των μαθητών ποιυ χάθηκαν στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Επίσης καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, οι σημαίες των σχολείων και των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας θα κυματίζουν μεσίστιες. Επίσης οι διευθυντές και οι σύλλογοι διδασκόντων όλων των σχολικών μονάδων, θα πρέπει να αφιερώσουν δύο ώρες του προγράμματος την Δευτέρα και την Τρίτη, σε συζήτηση με τους μαθητές, με στόχο την ψυχολογική υποστήριξή τους και την απόδοση της οφειλομένης τιμής στους συμμαθητές τους που χάθηκαν. Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται οτι τα σχολεία του νομού Ημαθίας θα ακολουθήσουν τη διαδικασία που ορίζεται απο τη Νομαρχία.

Flash.gr
14/4/2003

 


 

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 9η ΣΤΙΣ 14-4-2003

Δήμαρχος Ντόρα Μπακογιάννη, Πρόεδρος Θεόδωρος Μπεχράκης ,Γραμματεύς Λεωνίδας Κορρές τα Μέλη

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τον λόγο έχει η Δήμαρχος
ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ήθελα να φέρω ένα θέμα εκτός Ημερήσιας Διάταξης πιστεύοντας ότι εκφράζω το σύνολο του Δημοτικού Συμβούλιο, εκφράζοντας την βαθύτατη θλίψη μας για το χθεσινό τρομερό δυστύχημα, το οποίο στοίχισε την ζωή 21 παιδιών στο βωμό της ασφάλτου.
Ήθελα να κάνω μία πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο
ότι, από αυτή την τάξη την συγκεκριμένη, το παιδί το οποίο θα αριστεύσει να αναλάβει ο Δήμος της Αθήνας τις σπουδές του και την υποτροφία του, ως ένα ελάχιστο πράγμα το οποίο θα μπορούμε να κάνουμε στην μνήμη των παιδιών αυτών, τα οποία χάθηκαν τόσο άδικα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Εγκρίνεται η πρόταση της κ. Δημάρχου;
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Εγκρίνεται.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Εγκρίνει ότι θα αναλάβει ο Δήμος Αθηναίων, τις σπουδές και την υποτροφία του μαθητή που θα αριστεύσει από την συγκεκριμένη τάξη των μαθητών του Μακροχωρίου Ημαθίας, που τραυματίστηκε θανάσιμα κατά το αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην κοιλάδα των Τεμπών στις 13-4-2003 ως ελάχιστο φόρο τιμής στην μνήμη αυτών των παιδιών.

Δήμος Αθηναίων
14-4-2003

 


 

Τρισάγιο στη μνήμη των 21 παιδιών που τόσο άδικα χάθηκαν έψαλε χθες στον τόπο της τραγωδίας ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος αμέσως μετά μετέβη στο Μακροχώρι Ημαθίας και τέλεσε δακρυσμένος επιμνημόσυνη δέηση στην εκκλησία του χωριού.

Στα Τέμπη πήγαν οι γονείς, τα αδέλφια, οι συγγενείς και οι φίλοι των 21 παιδιών για το τριήμερο μνημόσυνό τους. Τα δάκρυα δεν είχαν στερέψει στα μάτια τους, ενώ κατά τα έθιμα της Ημαθίας πήραν μαζί τους φεύγοντας χώμα από τον τόπο που ξεψύχησαν τα παιδιά τους.

ΤΑ ΝΕΑ , 16-04-2003 , Σελ.: N46
Κωδικός άρθρου: A17615N463

 


 

Φιλικό θα δώσει σήμερα στις 5.30 μ.μ. ο ΠΑΟΚ στο Μακροχώρι Βεροίας, στη μνήμη των παιδιών που χάθηκαν στο πρόσφατο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

ΤΑ ΝΕΑ , 29-04-2003 , Σελ.: O02
Κωδικός άρθρου: A17624O023

 


 

Με απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ημαθίας ανοίγονται τραπεζικοί λογαριασμοί για την οικονομική στήριξη των οικογενειών των 21 θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Εμπορική Τράπεζα: 55487359
ALPHA Bank: 83000-2101-238465
Eurobank: 00260077160100767300
Γενική Τράπεζα: 9800131460-2
Τράπεζα Πειραιώς: 5242-017635-991
Τράπεζα Αττικής: 5476-5878
Αγροτική Τράπεζα: 210-01-029418-41

 


ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΗΡΑΓΓΑΣ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ ΖΗΤΟΥΝ 11 ΝΟΜΑΡΧΕΣ

Λάρισα :Επιμνημόσυνη δέηση για τους 21 μαθητές που έχασαν πρόσφατα τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα στην κοιλάδα των Τεμπών, αλλά και για όλα τα θύματα που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα στην περιοχή έκαναν νωρίς το πρωί στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής 11 Νομάρχες και εκπρόσωποί τους από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα.

Αμέσως μετά συνεδρίασαν στα Αμπελάκια και αποφάσισαν να ζητήσουν την επίσπευση των διαδικασιών για την κατασκευή της σήραγγας των Τεμπών, αλλά και της σήραγγας στην περιοχή Παντελεήμονα, στο κάστρο του Πλαταμώνα, τα δύο εναπομείναντα κομμάτια της νέας εθνικής οδού που δεν έχουν κατασκευαστεί.

Οπως επισημάνθηκε, η κατασκευή της σήραγγας αποτελεί μονόδρομο και η έναρξη των εργασιών πρέπει να είναι άμεση, αφού υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν πέντε χρόνια για την ολοκλήρωση του έργου.

Μετά από πρόταση του νομάρχη Πιερίας, στο αίτημα για τα Τέμπη προσετέθη και το αίτημα της σήραγγας του Αγίου Παντελεήμονα, έργα για τα οποία το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε δεσμευτεί ότι θα ξεκινήσουν το 2004.

Οι νομάρχες αποφάσισαν μέχρι την Τετάρτη να στείλουν επιστολή προς τον πρωθυπουργό εξηγώντας το σύνολο του προβλήματος και ζητώντας την άμεση κατασκευή των έργων, επιστολή η οποία θα κοινοποιηθεί τόσο προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και προς τους αρχηγούς των κομμάτων, αλλά και τους συναρμόδιους φορείς.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι νομάρχες Λάρισας, Τρικάλων, Μαγνησίας, Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, ο υπερνομάρχης Καβάλας - Ξάνθης καθώς και οι βοηθοί νομάρχες Καρδίτσας και Θεσσαλονίκης.

Οι νομάρχες συγκροτούν και ένα συντονιστικό όργανο, το οποίο θα παρακολουθεί από κοντά την υπόθεση του έργου των Τεμπών.

12 Μάιος,2003
ΠΗΓΗ : MPA

 


 

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ
ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙΟΥ

Τη δυνατότητα να εισαχθούν στις Ανώτατες σχολές και στις σχολές προτίμησής τους, καθ' υπέρβαση του ορίου εισακτέων κατά 0,5%, δίνει στους μαθητές της Γ' λυκείου Μακροχωρίου του νομού Ημαθίας καθώς και στα αδέλφια των παιδιών που σκοτώθηκαν στα Τέμπη και φοιτούν στην Γ' τάξη των λυκείων της περιοχής, νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας.

Η ευεργετική αυτή ρύθμιση, έγινε με στόχο να δοθεί χρόνος στα παιδιά αυτά να ξεπεράσουν το μεγάλο σοκ που δέχθηκαν από το τραγικό αυτό δυστύχημα στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 21 μαθητές. Η διάταξη που ενσωματώθηκε στο ν/σ για την εθνική βιβλιοθήκη, ψηφίστηκε σήμερα ομόφωνα από όλα τα κόμματα και θα ισχύσει μόνο για φέτος

Σύμφωνα με την ευεργετική διάταξη, οι μαθητές της Γ' λυκείου του Μακροχωρίου που θα εισαχθούν στις σχολές προτίμησης τους, εφόσον έχουν απολυτήριο λυκείου, υποχρεούνται να συμμετάσχουν μόνο στις εξετάσεις των μαθημάτων πανελλαδικής εμβέλειας και όχι στις εξετάσεις των ενδοσχολικών μαθημάτων για τα οποία θα ισχύσει ο μέσος όρος της προφορικής βαθμολογίας των δύο τελευταίων τετραμήνων.

Ο υπουργός Παιδείας διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ότι δημιουργείται μια νέα ειδική κατηγορία για τους μαθητές αυτούς οι οποίοι στην ουσία θα δώσουν ειδικές εξετάσεις και θα διαγωνιστούν μεταξύ τους.

Για λόγους τυπικής και συνταγματικής ισότητας θα εξεταστούν στα μαθήματα πανελλαδικής εμβέλειας αλλά ανεξαρτήτως της βαθμολογίας τους θα εισαχθούν στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ" τόνισε ο κ Ευθυμίου. Πρόσθεσε ακόμα ότι ο μόνος κίνδυνος που υπάρχει είναι να μην εισαχθούν στην πρώτη σχολή προτίμησης τους αλλά στη δεύτερη ή στη τρίτη.

Οι μαθητές έχουν δικαίωμα να μετάσχουν στις γραπτές πανελλαδικές εξετάσεις είτε την πρώτη εξεταστική περίοδο του Ιουνίου είτε στις επαναληπτικές του Σεπτεμβρίου

Εξάλου στο ίδιο ν/σ ψηφίστηκαν και άλλες ευεργετικές ρυθμίσεις και μέτρα που αφορούν όλους τους μαθητές του Μακροχωρίου από την πρώτη γυμνασίου μέχρι τη Β' λυκείου. Οι μαθητές μάλιστα της Β' λυκείου θα μπορούν να εξεταστούν γραπτώς μόνο στα μαθήματα πανελλαδικής εμβέλειας ενώ στα ενδοσχολικά μαθήματα μπορούν να προαχθούν βάσει του μέσου όρου της προφορικής βαθμολογίας τους των δύο τελευταίων τριμήνων έστω και αν ο μέσος όρος είναι κάτω του 9,5%.

Νατάσα Θωμά

Αθήνα, 14 Μαϊου 2003
ΠΗΓΗ : MPA

 


 

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΟ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ ΗΜΑΘΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Τη δημιουργία μιας σύγχρονης δημοτικής βιβλιοθήκης στο Μακροχώρι Ημαθίας, στη μνήμη των 21 αδικοχαμένων μαθητών κατά το τραγικό αυτοκινητικό δυστύχημα στα Τέμπη, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει η Βουλή των Ελλήνων, έπειτα από πρόταση του προέδρου του Κοινοβουλίου, Απόστολου Κακλαμάνη, που έγινε δεκτή ομοφώνως.

Η Βουλή, όπως εξήγησε ο κ. Κακλαμάνης, θα αναλάβει την ανακαίνιση του κτηρίου της παλαιάς Κοινότητας Μακροχωρίου, όπου θα στεγαστεί η νέα βιβλιοθήκη, τον τεχνολογικό εξοπλισμό της και τον εμπλουτισμό της με βιβλία. Η νέα βιβλιοθήκη θα συνδεθεί με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, η οποία αναλαμβάνει και την υποχρέωση να την τροφοδοτεί με νέες εκδόσεις και να καλύπτει την τεχνική της υποδομή

Αθήνα, 14 Μαϊου 2003
ΠΗΓΗ : MPA

 


 

ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Ενός λεπτού σιγή για τους 21 μαθητές από το Μακροχώρι Ημαθίας που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, θα κρατηθεί πριν τη σέντρα του μεγάλου τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον Αρη και τον ΠΑΟΚ, αύριο το βράδυ στο γήπεδο της Τούμπας.

MPA.gr
Θεσσαλονίκη, 16 Μαϊου 2003

 


 

ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Η μνήμη των 21 μαθητών, που χάθηκαν πριν από 40 ημέρες στο τροχαίο δυστύχημα στα Τέμπη, τιμήθηκε στη διάρκεια της επιμνημόσυνης δέησης, που τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου στο Μακροχώρι Ημαθίας και διάχυτος ήταν ο πόνος για όλους, κυρίως τους γονείς, τα αδέλφια, τους συμμαθητές και τους άλλους συγγενείς τους.

Στο μνημόσυνο που τελέσθηκε χοροστατούντος του Μητροπολίτη Βέροιας, Καμπανίας και Ναούσης, Παντελεήμονος, τραγικές φιγούρες ήταν οι γονείς των αδικοχαμένων μαθητών που ξέσπασαν σε σπαρακτικές κραυγές πάνω απο τους τάφους των παιδιών τους.

Οι οικογένειες ζήτησαν την απονομή Δικαιοσύνης για τους υπεύθυνους του δυστυχήματος, που προκλήθηκε όταν ένα φορτηγό έπεσε πάνω στο λεωφορείο που μετέφερε τους μαθητές, επιστρέφοντας απο σχολική εκδρομή. Τη μνήμη των παιδιών τίμησαν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και πολλοί παράγοντες της δημόσιας ζωής του τόπου

MPA.gr
Βέροια, 18 Μαϊου 2003

 


 

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

«Το πρωτάθλημα αυτό είναι αφιερωμένο στα είκοσι ένα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη. Είναι σημαντικό να το αφιερώσουμε σ' αυτά τα παιδιά γιατί όσο περνάει ο καιρός πολλοί ίσως να τα ξεχάσουν».

MPA.gr
Θεσσαλονίκη, 22 Μαϊου 2003

 


 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 21 ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

Με τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των διεθνών Παλαιμάχων και της ομάδας της Βέροιας, ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Μακροχώρι Ημαθίας οι εκδηλώσεις μνήμης για τους 21 αδικοχαμένους μαθητές στο δυστύχημα των Τεμπών, που διοργανώθηκαν με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Λιάνη, παρουσία των υπουργών Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, Δημοσίας Τάξεως Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Ολυμπιονικών και δεκάδων αθλητών.

«Αυτός ο αγώνας είναι ο πιο άγιος, που παίξατε ποτέ. Για σας είναι η μεγαλύτερη τιμή που λάβατε μέρος σ' αυτό το παιχνίδι. Συγχαίρω τόσο τους παλαίμαχους διεθνείς, που ήλθαν από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, και οι οποίοι έδειξαν ότι είναι σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση, όπως και οι παίκτες της Βέροιας. Οι παίκτες, με τη συμμετοχή τους σ' αυτόν τον αγώνα, τίμησαν τη μνήμη αυτών των παιδιών, μια μνήμη που πονάει ακόμα όλη την Ελλάδα. Πιστεύω ότι αυτό τα λέει όλα», είπε ο κ. Λιάνης απευθυνόμενος στους παίκτες των δύο ομάδων.

MPA.gr
Βέροια, 29 Ιουνίου 2003

 

Κεντρική ΣελίδαΜήνυμα ΔημάρχωνΜήνυμα Νομάρχη
Δημοσιεύσεις Η πολιτεία Ποιήματα - Επιστολές
Οι καθηγητές Οι συμμαθητέςΟι τραυματίες
Για τους γονείς ΕθελοντέςΑνάψτε ένα κερί
Δείτε τις ευχές Μία προσευχήΕκδηλώσεις
Επικοινωνία

Στείλτε ένα email σε φίλο σας για αυτήν την σελίδα


  News in English


Σχεδιασμός και Ανάπτυξη: Σάκης Πολύζος
Καλλιτεχνική επιμέλεια, κείμενα: Ιφιγένεια Καλφοπούλου